X logosu, Titan Felaketi, Ukrayna Savaşı... Simpsonlar'ın Kehanetleri

X logosu, Titan Felaketi, Ukrayna Savaşı... Simpsonlar'ın Kehanetlerinin Arkasındaki Gerçek...

X logosu, Titan Felaketi, Ukrayna Savaşı... Simpsonlar'ın Kehanetlerinin Arkasındaki Gerçek...
Yayınlanma: 
 
  

"X" logosundan Titan denizaltı felaketine ve Ukrayna savaşına kadar… Bazı taraflar, bölüm yapımcılarını kötü planlar yapmakla suçluyor


Amerikan dizisi Simpsonlar ile ilgili tahminler, dünyanın dört bir yanındaki komplo teorisi meraklıları için ideal bir gerekçe gibi görünüyor.

Komplo teorisyenleri, zayıf halkların iradesini çeşitli şekillerde kontrol etmek için komplo kuran büyük güçlerin iradesi dışında hiçbir şeyin gerçek olmadığına ve her kararın, krizin, savaşın, trajik ya da garip olayın her şeyden önce dikkatlice planlandığına her zaman inanmışlardır.

Bu nedenle basit bir Amerikan ailesinin etrafında dönen ünlü 'çizgi film komedisi', bu kesimin düşüncelerinin geçerliliğinin sadece kısa bir kanıtı.Öyle ki çizgi film, zaman zaman bu planlardan bazılarını sızdırıyor. Ayrıca bu planlar sahada gerçekleşene kadar kendini belli etmiyor.

Bu nedende birçok kişi, tartışmalı, ürkütücü veya şaşırtıcı küresel nitelikteki herhangi bir olayı bekliyor.

Ardından Amerika'daki popüler dramanın en önemli ayaklarından biri olan ünlü dizinin her bölümünü ve her sahnesini araştırıyorlar ve bunlarla çeşitli eylemler arasında bağlantı kuruyorlar.

Gerçek şu ki onlara bu güveni veren bazı detaylar var. Dizinin hikayeleri siyasi, sosyal ve sanatsal gerçeklikle her zaman benzerlikler taşımış ve şüphe götürmez birer öngörü olarak nitelendirildi.

Bu da zamanla büyüyen tartışma ve şüpheciliğe kapanmayacak bir kapı açtı.


X'in sırrı
Belki de komplocu düşünceyi benimseme eğiliminde olanlar, eserin yaratıcısı Matt Groening'in tarihini 'özgür masonlar' veya her zaman birçok kötülük ve garip planlara atfedilen bir hareket olan Masonlar ile ilişkilendiriyor.

Karakterlere aile üyelerinin isimlerini veren Groening, aynı zamanda bilimkurgudan uyarlanan bir Amerikan çizgi filmi olan ve olayları 3000 yılında geçen Futurama'nın da yaratıcısı.

Çizgi film, birkaç duraksamadan sonra hala bu güne kadar yayın yapıyor.

Ayrıca Simpsonlar'ın lanetinden etkilenmiş ya da daha yumuşak bir ifadeyle onun perdesinin altında yaşayan bir diziye benziyor.

Groening, 1989 yılından bu yana 'Fox' ekranının en iyi zamanlarında yayımlanan ve 34 yılı aşkın bir süredir izleyiciler tarafından 750'den fazla bölüm izlenen 'sarı aile' dizisini de etkileyen bazı dramatik gevşekliklerden de mustarip.

2007'de bu aileyi anlatan bir film de yarım milyar dolardan fazla hasılat yaptı.

Hikâyeye göre baba Homer, sorumsuz bir karakter ama nükleer reaktörde çalışıyor. Anne Marge, ev hanımı.Kız Lisa, çevre sorunlarıyla ilgilenen bir vejetaryen. Yaramaz çocuk Bart ve Maggie bebek, ayrıca bir kedi ve bir köpek.

Hepsi, Springfield adlı kurgusal bir kasabada yaşıyor. Genel olarak kahramanlar, ideal olmaktan uzak, çoğu zaman kötü rol modeller.

Animasyon çalışmalarının çocuklara sunulması alışılagelmiş olsa da dizi, ele aldığı konuların hassasiyeti nedeniyle yetişkin kategorisine giriyor.

Diziyle ilgili tartışmalara yol açan son durumlardan biri, ilk kahraman Homer'in, telefonunda milyarder Elon Musk tarafından 'X' olarak değiştirildikten sonra telefonunda 'Twitter' logosuna benzer bir logo taşıyan bir uygulamayı kullandığı kısımlar.
2012'de yayımlanan bir bölüme ait olan bu sahneler, sadece eğlence türünde sınıflandırılan bir eser hakkında yeniden tartışmaların kapısını aralarken, bazılarına göre belki de bundan çok daha karmaşık olarak değerlendiriliyor.

Bölümde atıfta bulunulan logo, Twitter'in kısa bir süre önce değiştirildiği yeni 'X' harfine benzemekle birlikte, ortada bir daire ve çevresinde dört kenar şeklinde olduğu için daha birçok şeye benzetilebilir.

Bu nedenle, bazıları onu uçurtmalara ve hatta helikopterlere benzetebilir. Ancak Simpsonlar ailesiyle ilgili olduğu için ve tabii ki izleyici, bu tür hikayelerle dolu geçmişi göz önüne alındığında onu, kehanet mitiyle ve gizemli metafizik dünyayla ilişkilendirmeyi seviyor.


Belki de doğru hedefi vurabildi

Onlarca yıldır ünlü dizi, dinden siyasete, sanata, savaşlara, bilimsel keşiflere ve diğerlerine kadar hayatın hemen hemen her alanına değindi.

Bu durum, 16'ncı yüzyılın ortalarına kadar uzanan ünlü kehanetlerle bağlantılı olarak kendisine 'Nostradamus' lakabını kazandıran ve bazıları meydana gelen gerçeklere yakın olduğu söylemiş savaş ve ekonomik kriz vaatlerini içeren 'gayb astrolojisi' oyununu anlamanın anahtarlarından biri olabilir.

Dramatik çalışmaya dönersek, bir hikâye onlarca hatta binlerce ayrıntıyı ve alanı içeriyor. Bölümlerde hemen hemen her konu işlendiği için bazı zamanlarda 'hedefi vurmak' uzak bir ihtimal değil ve içlerinden birinin hedefi tamamen şans eseri vurma şansını artırmak için rastgele çok sayıda ok fırlatması da olası.

Bu, yazı ekibinin en önde gelen katılımcılarından biri olan Alfred Jean tarafından benimsenen bir yorum.

Ana yaratıcı Matt Groening ise her zaman tahmin ilkesiyle alay eder ve onu çılgınca bulur.

Groening, kendisinin ve meslektaşlarının komik, absürd ve abartılı olaylar ve detaylar icat edemeyecek kadar hayal güçlerini çok ileri götürdüklerine, ancak görünüşe göre gerçeğin bu konuda kendilerini aşarak onları şaşırttığına dikkat çekiyor.

Yazarlardan biri olan Bill Oakley de tahmin fikrini tamamen reddederken, çalışmanın, ABD'nin karşı karşıya kalabileceği en kötü koşullar için alaycı ve karanlık senaryolar çizmeye yönelik belirli bir yaklaşımı benimsediğine dikkat çekti.

Bu konuda öne çıkanlar arasında üreticilerin bakış açısına göre Donald Trump'ın ABD başkanlığını üstlenmesi yer alıyor.

Bu nedenle bir bölümde, Trump'ın başkan olarak ortaya çıkışı ve bunu destekçileriyle kutlaması doğaldı. Oakley, bu konuma gelişlerini 'motivasyon' olarak nitelendirdi

özellikle bilim, bilgisayar, teknoloji ve diğer alanlarda kendilerine modern araştırmalar hakkında geniş bilgi veren entelektüeller, sanatçılar ve uzmanlar oldukları için ve elbette yeni bilim, politika ve sanat haberlerini takip ettikleri için böyle bir eleştiri yapması normal.

Teknolojilerle ilgili olarak, akıllı saat, otomatik düzelticinin ortaya çıkması, dokunmatik ekranlı telefonlar ve diğerlerinde de konu tekrarlanmış durumda. Durum, beklentilere daha yakın.

Elbette olayların en geniş yönü siyasete aitti. Dramadaki krizleri, alaycı bir şekilde sunulsa bile en yaygın konu.

Bu nedenle yapımcıları genellikle sağcı muhafazakâr tarafı bariz bir şekilde eleştirirken liberal eğilime meyillidir.

Cumhuriyetçiler, genellikle bu dizinin kaba ve açık olduğunu ve Amerikan ailesinin imajını çarpıttığını söylüyor. Eski ABD Başkanı George W. Bush bile bu noktayı gündeme getirmişti.

Independent Arabia / Hamide Ebu Humeyle